Den ökande sälpopulationen orsakar betydande problem för det kommersiella kustfisket. Trots införda jaktkvoter fortsätter sälbeståndet att växa och skadorna på fisket ökar. Fastän studier av sälars diet har gett en inblick i deras påverkan på fiskbestånd, fokuserar förvaltningen på att reglera fisket för att stärka bestånden, medan åtgärder för att begränsa sälpopulationerna uteblir.
Tidigare studier har undersökt sälars diet i Östersjön, men Kvarkenområdet har inte analyserats specifikt. Syftet med projektet är att undersöka dieterna hos gråsäl och östersjövikare i Kvarken, utvärdera olika analysmetoder, stärka forskningssamarbetet mellan Finland och Sverige samt främja kompetensutveckling genom ett pro gradu-projekt. Projektet genomförs i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), där experter på sälars diet kommer att bidra med sin kunskap om metoder och tolkning av resultat. En biologistuderande från Åbo Akademi kommer att utföra sin pro gradu inom projektet. Projektet inkluderar samarbete med säljägare i Kvarken för att samla in prover från sälar. Totalt kommer mag- och tarminnehåll från minst 30 sälar att undersökas för att identifiera deras bytesdjur, med hjälp av otoliter och andra skelettstrukturer. Analysen kompletteras med e-DNA-metoder för att förbättra och verifiera identifieringen av bytesdjur. Forskare vid SLU söker samtidigt finansiering för att utvidga studien till den svenska sidan av Kvarken.
Genom projektet stärks det finsk-svenska sälforskningssamarbetet. Projektet bidrar till en fördjupad förståelse av sälarnas ekologi och ger värdefull information för att stödja övergången till en ekosystembaserad fiskeriförvaltning.
Specifika målsättningar
1. Fastställa dominerande bytesdjur i gråsäls och östersjövikares diet i Kvarken samt analysera säsongsvariationer (vår, sommar, höst).
2. Jämföra sälars diet i Kvarken med tidigare studier från andra delar av Östersjön och Bottenhavet för att identifiera eventuella regionala skillnader.
3. Utvärdera effektiviteten hos e-DNA-metoder för att identifiera bytesdjur i sälars diet jämfört med traditionella metoder (otoliter och skelettstrukturer), samt analysera respektive metods för- och nackdelar.
4. Stärka och utveckla det svensk-finska forskningssamarbetet genom gemensam planering, datainsamling och analys.
5. Främja kunskapsutbyte och metodutveckling mellan forskningsparterna
6. Förmedla resultat från forskningen till fiskar- och jägarkåren samt fiskeriförvaltningen.
Projekttid
1.3.2025 - 30.6.2026
Finansiär
Österbottens fiskeleader, Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden