Blue Products 3.0

 

 

Fisken – och alla dess delar med fjäll, skinn, huvud, ben och inälvor, har potential som råvara i olika slags produkter. I innovationsprogrammet Blue Products 3.0 satsar man nu på att utveckla processer och produkter för att nå den potential i strömming, mindre utnyttjade fiskarter och fiskets sidoströmmar. Målet är att hela fisken kommer till användning för att producera högre värdeprodukter och på så sätt öka branschens lönsamhet.

Med ett partnerskap bestående av forskare i teknologiutveckling inom livsmedel, matvetenskap och konsumtionsforskning finns en stark grund för det fortsatta arbetet. Under de senaste sex åren har gruppen gjort en lång rad framsteg i att utveckla processer och produktprototyper för olika fiskråvaror från laboratorier till pilotnivå. Lösningar har presenterats till företag för kommersialisering. En framgångsrik teknik för att göra pulled fisk från orensad småfisk väckte intresse från företag, media och allmänheten på grund av dess utmärkta kvalitet. Utvecklingen av nya marineringstekniker och jäsning resulterade i nya smakrika fiskprodukter. Neutral gelatin, som är smak- och doftfri, framställdes från fjäll genom varmvattenextraktion. Dessutom fick man lovande resultat för att kunna producera proteinhydrolysat från fiskens sidoströmmar, såsom skinn och huvuden. Forskning om användningen av hydrolysat i livsmedel inleddes. Arbetet fortsätter i det nya programmet.

De centrala målen för Blue Products 3.0-programmet är att öka användningen av särskilt strömming, men också andra underutnyttjade fiskar som mört och nors, samt sidoströmmar från förädlingsindustrin, som livsmedel eller mervärdesprodukter. Programmet inriktar sig på fyra tyngdpunktsområden:

1) förbättring av fiskens kvalitet genom hela värdekedjan,

2) produktutveckling och nya produktionsmetoder för fisk,

3) påskyndande av kommersialisering av fiskens värdekedjor,

4) utveckling av nätverksbaserat samarbete.

Programmet stöder målet med Finlands program för främjande av konsumtion av inhemsk att fördubbla användningen av inhemska fiskar och öka värdet av inhemska produktionen.

Partners

Aktion Österbotten (administratör)
Naturresursinstitutet
Statens Tekniska Forskningscentral VTT Ab
Åbo universitet
Österbottens Fiskarförbund (koordinator)

Finansiär

Egentliga Finlands NTM-central, Europeiska havs-, fiskeri- och vattenbruksfonden, Finlands program 2021-2027.

Programperiod

7.6.2023-30.6.2026.

Budget

1.3 miljoner euro.

Kontaktperson

Koordinator Marina Nyqvist
+358 50 527 2314
marina.nyqvist(at)fishpoint.net