Projektet ”Sälen – ett värdefullt vilt” genomfördes 2022-2023 för att förmedla kunskap om hantering av sälen, från skott till tillvaratagande, och att utveckla samarbete mellan jägare och fiskare.
En av de största utmaningarna för det kustnära småskaliga fisket i flera länder kring Östersjön är sälstammarnas fortsatta tillväxt och deras orsakade skador. Finlands, Sveriges och Åland jaktlagstiftning tillåter jakt på gråsälar för att minska skadorna, men i inget av länderna uppnås de årliga jaktkvoterna. Säljakten är en av de svåraste jaktformerna som kräver stor kunskap, tid och resurser. Att ta hand om bytet är ett tidskrävande handarbete. Efter att EU införde ett saluförbud mot sälprodukter år 2015 har säljakten och kunskapen om sälen som resurs minskat. Idag används säl nästan enbart av jägarnas egna hushåll. Att sälen går till användning i stället för att behandlas som ett problemavfall är en gemensam utmaning i Sverige, Finland och Åland. Genom projektet ville vi råda bot på denna trend och blåsa liv i kunskaperna om vilket värdefull vilt sälen är.
Projektet riktade sig till jaktföreningar, fiskeriföreningar, enskilda jägare och kommersiella fiskare för ett utvecklat samarbete sinsemellan, nuvarande säljägare samt nya säljägare. Kustsamhällen, allmänheten och hantverkare får kunskap om sälen som resurs och för de som är intresserade av att lära sig använda säl på olika sätt. Beslutsfattare, jakt- och miljömyndigheter i de nordiska länderna samt inom EU får information om den värdefulla viltresursen sälen utgör.
Projektet genomfördes av Österbottens Fiskarförbund i samarbete med Svenska Jägareförbundet, Finlands jägarförbund, Archipelago Pares r.f., Finlands Viltcentral och Ålands landskapsregering. Finansiering beviljades av Nordiska Ministerrådet och medfinansiering erhölls av J.AIb.Sandmans Stiftelsen för understödjande av Finlands havsfiskare och Aktiastiftelsen i Vasa.
Projektet har lyft fram sälens potentiella värde som en resurs samt problematiken kring handelsförbudet mot sälprodukter och sälens påverkan på fisket. Genom att erbjuda jaktkurser, producera digitala material och skapa utbildningsfilmer har projektet bidragit till att förmedla viktig kunskap om hanteringen av säl från skott till tillvaratagande. Ett särskilt fokus har lagts på att säkerställa att materialet följer jaktlagstiftningen i de involverade regionerna. Här kan du ta del av materialproduktionen.
I filmen "Sälen – ett värdefullt vilt" skildras hur jägare Anna-Carin Westling, jägare och kocken Viktor Eriksson och skinngarvare Hanna Nore ser på sälen.
In the film "Seal - a valualbe game species" Anna-Carin Westling, hunter and chef Viktor Eriksson and skin tanner Hanna Nore share their views on the seal as an animal that we need to respect and value as a resource. Subtitled in English by Maxmo Media, which was funded by Ostrobothnian Fisheries Association.
Läs om hur bytet hanteras.
Säl - hantering av säl efter skottet (svenska)
Hylje - hylkeen käsittely laukauksen jälkeen (finska)
Seal - handling after the shot (engelska)
Se en film om tillvaratagning av säl i fält med jägarna Anna-Carin Westling och Viktor Eriksson
Här hittar du olika recept för sälköttet.
Säl - sälen i det moderna köket (svenska)
Hylje - hylje nykyajan keittiössä (finska)
Sel - selen i dagens kjøkken (norska)
Åländska säljägaren och kocken Viktor Eriksson är expert på att tillreda sälkött. Här kan du titta på hur Viktor styckar, putsar och tillreder sälkött.
Inom projektet tryckte vi upp en ny upplaga av broschyren "Sälen - en egensinnig råvara", med tillstånd av copyright innehavaren Archiplelago Pares r.f. Broschyren finns att hämtas t.ex. på Österbottens FIskarförbunds kansli i Vasa.
I Finland: KVVY Raumalab
I Sverige t.ex. SVA, Vidilab, JP Hästveda
Läs anvisningar för hur du bereder ett sälskinn inför försändelse till ett garveri.
Få viktig information och tips av professionella skinngarvare Hanna Nore om beredning av sälskinn genom att se på denna film.
Vad ska du göra med sälpäcket? Koka det till fin olja som kan användas för att t.ex. behandla läder och trä. Titta här hur Hanna Nore kokar sälspäck.
Päls: Kemin Nahkatarvike Oy (sänd ej in skinn i juni - juli)
EU:s handelsförbud mot sälprodukter är problematiskt. Förbudet begränsar effektivt de potentiella socioekonomiska fördelarna med jakt och bidrar till underutnyttjandet av jaktkvoter. Att tillåta en småskalig och reglerad handel med sälprodukter inom vart och ett av länderna i Östersjön skulle vara ett viktigt steg framåt för att återställa sälarnas status från ett betydande problem för fisket till en resurs, och att göra det möjligt för lokala samhällen i våra kustområden att skapa en lokal grön ekonomi baserad på ett hållbart resursutnyttjande.
Sälwebinarium - seal webinar
Den 15 november 2023 ordnade vi webinariet "Seal management under a trade ban – how to promote sustainable resource use?". En rapport över webinariet samt presentationerna webinariet hittas här.
Svenska YLE 25.9.2022: Nu ska intresset för sälen som jaktvilt ökas
Landsbygdens Folk 14.10.2022: Stort intresse för aktuella österbottniska säljaktkurser
Fiskeritidskrift för Finland 4/2022: Säljakt på öppet vatten – en jaktform vi kan bli bättre på
Syd-Österbotten 8.10.2022: Cirka 40 deltog i kurs i säljakt – "Här fick man många nyttiga tips"
Svenska YLE 1.7.2023: Många fler sälar skulle få skjutas: “Det är inte så enkelt som folk tror”
Vasabladet 1.7.2023: Svenska säljägare på besök i den österbottniska skärgården
Inom projektet gjorde vi upp en förteckning över böcker, rapporter, filmer som gjorts om sälarna i Östersjön. Klicka här.
Slutrapport för projektet hittar du här.
Alla filmerna finns på Österbottens Fiskarförbunds Vimeo konto.