Det är en kall och blåsig morgon mitt i ett grått november i Kaskö. Anders Granfors är första fiskare ut i Österbottens Fiskarförbunds nya projekt “Fiskare sökes”. Granfors driver familjeföretaget Sonnfish Ab tillsammans med sin lillebror Jonas. I dag har han en ledig dag och har njutit av en morgon tillsammans med sin son innan det var dags för dagis.
Granfors och hela teamet jobbar i skiften på två veckor. I dag bedriver man konsumtionsfiske efter strömming i Bottenhavet och har 10 anställda. Som tredje generationens fiskare vet Granfors att nätverk betyder mycket när man utvecklar sin affärsverksamhet.
– Jag känner nästan alla inom trålfisket. Vi fiskare hjälper varandra och man vet vem man ska kontakta. Nätverken är viktiga i vår bransch. Just nu satsar vi också mycket på fryseriet för att kunna exportera fisken. I dessa tider är foderfisket också utmanande och den är svårsåld. Därför jobbar vi med nya lösningar hela tiden.
Fiskeyrket är utmanande i sig, men regelverket kring fisket innebär nya utmaningar. Kvotering av fisket har varit på tal en hel del under de senaste åren. Granfors riktar främst sin kritik mot EU, och konstaterar att kvoterna inte räcker till. Han hoppas på bättre förutsättningar i framtiden, med högre fiskekvoter.
– Det finns hur mycket fisk som helst i havet. Att fiska upp fisken är inga problem, men att få fiska den är största problemet.
Hurudana dagar har man som fiskare? Anders berättar att de flesta fiskarna arbetar i skift. Under höst- och vinterperioden brukar Sonnfish hålla till mitt på Bottenhavet och ibland också vid svenska kusten. Fisket under vårperioden är oftast nära finska kusten vilket innebär att sträckorna är kortare.
– Hur våra dagar ser ut beror mycket på årstiderna. Skiften på med två veckor är ganska passligt. Då hinner man börja sakna hemmet och då du är hemma så känner man att det börjar vara dags att åka ut igen.
Fiskaryrket är ett av de äldsta yrken som fortfarande pågår i modern tid. Anders berättar att dagarna på trålaren är spännande men också krävande. Redan som liten visste han vad fiskaryrket innebar. Hans pappa jobbar ännu och hjälper till där det behövs. Det är tacksamt.
– Vi har gjort generationsväxling i två steg egentligen, säger Anders. För tre år sedan kom lillebror Jonas med. Nu utvecklar vi det på vårt sätt. Jag har ju haft några andra jobb på land i tiderna men visst är det havet som utgjort min huvudsakliga arbetsmiljö.
Att jobba med fiske är inget 8-16 jobb. Det är mera 24/7, vilket också har sina utmaningar.
– Min dag på havet börjar med väckning enligt det schema vi har. Så kör vi i 12 timmar. Jag håller hårt på att dygnsrytmen är viktig för oss. Man måste sova när man ska helt enkelt.
Hur är det då att ha havet som arbetsmiljö?
– Det är väldigt fint då det är fina dagar, och så är det jobbigt när det blåser. Nog brukar man bara njuta när det är fint väder. Vädret är en sak i sig men är det väldigt bra fiske i skärmarna så då är det nästan ännu bättre. Går de två ihop är det nog de dagarna man minns.
Lyssna på podden här:
Artikeln är en del av Österbottens Fiskarförbunds projekt “Fiskare sökes” där en fiskare per månad presenterar sitt yrke via podcast, innehåll i form av videor, sociala medier och artiklar.
Text: Bertills&Jung / Anna Bertills